Zašto je u redu voljeti supružnika više od djece

08.12.2016.


Najbolja stvar koju možete učiniti za svoju djecu jest voljeti svog supružnika. Naučite što znači stavljanje braka na prvo mjesto i kakve koristi to ima za Vašu djecu.

Brak prvi, djeca druga

Najprodavanija autorica The New York Times-a Ayelet Waldman objavila je zanimljiv članak imena: Istinski, ludo, grešno na temu – voljeti svog supružnika više nego svoju djecu.

Zapamtite da ovo u nikojem slučaju ne znači zanemarivanje djece – jednostavno znači da pokazujete djeci kako izgleda dobar brak. Ovo im dopušta da jednog dana podignu ljestivcu visoko u svom braku i steknu zdravo mišljenje o braku. Pokazujemo Vam kako pokloniti suprugu još više ljubavi.

Ayelet Waldman smatra važnim da je supružnik na prvom mjestu i nakon dobivanja djece. „ Sigurnost i povjerenje u obitelji djeci daje manje razloga za brigu u ovom kompliciranom svijetu.“

Kao prvo, za nekoliko mjeseci slavimo 20-u godišnjicu braka. Shvatila sam da dugovječnost samo od sebe i nije neka vrlina – poznajem mnoge parove sa dugim brakovima kojima bi puno bolje bilo da se rastave – ali Michael i ja imamo jako stabilan i jako sretan brak.  Još uvijek smo zaljubljeni jedno u drugo, jako strastveni. 

Da bi održali taj nivo u vezama potrebne su dvije stvari – sreća ( jer smo našli jedno drugo) i trud. Potrebno je truditi se u vezi i uvijek se podsjećati da smo na istoj strani. Ayelet smatra da žene svakodnevno mogu raditi sitnice kojima će pokazati suprugu da ga voli i poštuje: Prvo i glavno: tjelesna privrženost je jako važna stavka u mom braku, ona ležerna( poljubac u prolazu, ruka oko vrata ) i seksualna. Seksualna intimnost je prečac emocionalnoj intimnosti. Bar je tako u našem slučaju. Plus, zabavno je.  Pokušavamo ne uzimati ovaj brak zdravo za gotovo i podcjenjivati se, ne pokazivati zahvalnost. Ako Michael potroši sate na večeru, zahvaliti ću se i reći mu kako je bila ukusna. Pomislili biste da je nevažno, ali kada šestoro ljudi sjedi za stolom, guta večeru, jedno obično „Hvala“ može pasti postrance. Uvijek smo tu da branimo jedno drugo i odani smo jedno drugom. I konačno, koliko god smiješno ovo zvučalo, predstavlja puno ozbiljniji problem – nikada ne kolutamo očima jedno drugom. Oholost je ubojica braka. Nemojte to pokazivati, pokušajte to ne osjećati.

Na koji način stavljanje supruga na prvo mjesto koristi Vašoj djeci?

Ayelet kaže da je veza iznimno pozitivna za djecu. Osjećaju se sigurnima, i znaju da su voljeni i da će njihova obitelj ostati netaknuta.  Ako ništa drugo, ova sigurnost i povjerenje u obitelji daje im manje razloga za brigu u ovom kompliciranom svijetu.

Još načina da pokažete suprugu da ga volite

Zapamtite, stavljanje braka na prvo mjesto ne znači da Vaša djeca nisu voljena. Kao što Ayelet tvrdi, stabilan brak nudi djeci sigurnost i udobnost, što je jedan grandiozni oblik ljubavi. Ne samo to, jednom kad Vaša djeca odrastu i napuste roditeljski dom, ostajete opet sami sa suprugom. Isplati se njegovati Vašu vezu iz dana u dan inače ćete shvatiti da ste se razišli i da živite sa strancem. Mali savjeti kako ćete mu svakodnevno pokazivati da ga volite:

  • Ostavite ljubavnu poruku u ručku koji nosi na posao
  • Pitajte ga kako je proveo dan
  • Planirajte zajedno – šetnje, večere, odmori, itd.
  • Skuhajte mu najdraže jelo
  • Pitajte ga možete li mu pomoći

Zaista je jednostavno, a malo ljubavi će Vas odvesti daleko. Budite spremni večeras pozdraviti svog supruga poljupcem kada dođe kući.

 

 

Sviđa ti se ova vijest? Podijeli s prijateljima!

 

Pročitaj i ove savjete

Komentiraj Članak - Zašto je u redu voljeti supružnika više od djece


Želite se oglašavati? Kontaktirajte nas

Na vrh stranice