Vodič za mladoženje: pripreme prije vjenčanja

30.09.2014.


Većina mladoženja nije baš luda za organizacijom vjenčanja. Iznimaka vjerojatno ima, ali, to su iznimke, zar ne? Muškarci, naime, nisu pretjerano oduševljeni biranjem cvijeća i stolnjaka, traženjem idealne svadbene lokacije ili savršenog okusa kreme za vjenčanu tortu. 

S druge pak strane, mnoge žene od djetinjstva maštaju o idealnoj vjenčanici i svadbenom scenariju iz snova, no teško da ćete naići na muškarca koji sanja savršeno svadbeno odijelo ili je u glavi isplanirao boje ubrusa na vjenčanom domjenku. lako je organizacija vjenčanja prilično zapetljana stvar (ne zna tko nije probao), žene nerijetko istinski uživaju u cijeloj složenoj proceduri „rađanja" tog složenog događaja. Često se, mi prijateljice, slažemo da je to zato što su žene talentiranije za „multltasking“ pa im nije strano istodobno „hendlati" desetke malih (i malo većih) zadataka - dnevne poslovne obveze, dopisivanje mailom s chefom cateringa, telefonske razgovore s cvjećaricom, strategije oko slobodnih termina kod kozmetičarke ili pedikerke, dogovore oko partyja za djevojačku večer itd. Možda će vam zazvučati kao klišej, ali dečki bi radije da se cijela njihova uloga svede na riječi „hoćeš li se udati za mene?“

U nastavku navodimo nekoliko primjera i sugestija što bi trebali, unutar cjelokupne vjenčane organizacije, odraditi muškarci:

Odabir kuma i djevera

Vrlo je važno da mladoženja na vrijeme, što je moguće prije, odabere tko će mu biti vjenčani kum te po mogućnosti koliko će djevera imati na vjenčanju. Simbolična uloga kuma, u većini zemalja svijeta (različite su samo kulturološke nijanse), pa tako i kod nas, vrlo je velika, čak možda istaknutija od uloge mladenkine kume. Institucija mladoženjina kuma je „sveta i bratska" veza dvojice najboljih prijatelja u trenutku kada se jedan od njih oprašta od samačkog života. Ritualno se to čini, dakako, na momačkoj večeri, koja vuče korijene još iz drevnih poganskih običaja. Zbog toga bi mladoženja vrlo brzo nakon zaruka trebao odabrati kuma koji će mu u mnogim situacijama biti od pomoći - organizirat će momačku večer, asistirati pri odijevanju na dan svadbe, čuvati mladoženjine živce itd. Ovisno o broju uzvanika, mladoženja treba imenovati i svoje djevere koji će se brinuti za mladoženjine goste, onako kako se djeveru- še brinu za mladenkine. Njihova uloga, a prije svega uloga kuma jest da moderira svadbu, brine za detalje, goste te ostane trezven i na raspolaganju u trenucima kada je to mladoženji najpotrebnije (tijekom organizacije vjenčanja i na samoj svečanosti).

Lista gostiju

Dati mladenki da sama izradi listu gostiju je većinom „smrt" za kućni budžet. Bilo bi dobro da mladoženja sastavi svoj popis, pridoda ga mladenkinom pa ga onda zajedno „srežu“ ovisno o sredstvima kojima raspolažu. Ponekad će se popis i proširivati, ali to su doista rijetki slučajevi.

Vjenčani prsten

Mladoženja svakako mora pokazati maksimalnu „suradnju" u odabiru vjenčanog prstena. Mladenka će vjerojatno biti ta koja će ga odabrati, ali zajednički bi trebali odlučiti o eventualnim gravurama - hoće Ii to biti datum vjenčanja, njihova imena, nadimci, stihovi omiljene pjesme ili osobne poruke?

Sređivanje „administracije“

Mladoženja će se mnogo bolje snaći u nizu formalnosti potrebnih za sklapanje braka. Ako uz građanski, sklapate i crkveni brak, posao je dvostruk. Vodite računa o dogovorima sa svećenikom ili vjerskim poglavarom kako biste dogovorili termin, informirajte se o zaručničkom tečaju, ispravama potrebnima za sklapanje braka, upravnoj pristojbi za prijavu sklapanja braka i potvrdi koja se izdaje za sklapanje braka u vjerskom obliku s učincima građanskog braka te posebnoj naknadi koja se plaća u slučaju sklapanja braka izvan službene prostorije (matičnog ureda). Naime, načelno, brak se sklapa u službenoj prostoriji (matičnog ureda, odnosno posebno uređenim vjenčanim dvoranama), a iznimno na drugom prikladnom mjestu izvan službene prostorije - u prirodi, restoranima, spomenicima kulture ili drugim mjestima koje za mladenku i mladoženju imaju posebno značenje Ili važnost.

Prijevoz

Mladoženjina je dužnost osigurati prijevoz do crkve, matičnog ureda ili bilo kojeg drugog mjesta na kojem je dogovoreno sklapanje braka. Uz to, njegov je zadatak utvrditi imaju ii svi uzvanici prijevoz od crkve/matičnog ureda do mjesta svečanosti. Kum je u tom slučaju zlata vrijedna pomoć. Postoje mnoge agencije koje se bave iznajmljivanjem limuzina za vjenčanja, ali i kočija te običnog (ponešto luksuznljeg rent-a-cara), koje će vam svojim savjetima i uslugama rado biti na raspolaganju.

Glazba

Češće nego mladenke, mladoženje obavljaju dogovore s bendom ili DJ-em koji će na vjenčanoj svečanosti biti zaduženi za glazbu. No oko glazbe se precizno dogovorite jer ona zna biti priličan „kamen spoticanja". Uzmite u obzir da će na svadbi biti velik raspon generacija i da treba, osim vlastitog, zadovoljiti i ukus uzvanika.

Medeni mjesec

Danas većina parova zajednički odabire i organizira medeni mjesec, no tradicionalno je to bio mladoženjln zadatak - da odvede svoju suprugu na romantično putovanje prepuno iznenađenja 1 senzualnih detalja. Ako putovanje i organizirate skupa, pokušajte barem poneki detalj sakriti od svoje supruge i organizirati ga na svoju ruku te joj oduzeti dah prekrasnim iznenađenjem kada to najmanje očekuje.

Tekst: Zora Bjelousov

 

 

Sviđa ti se ova vijest? Podijeli s prijateljima!

 

Pročitaj i ove savjete

Komentiraj Članak - Vodič za mladoženje: pripreme prije vjenčanja


Želite se oglašavati? Kontaktirajte nas

Na vrh stranice